Grytsloppet – en folkfest!

På påskdagen var det äntligen dags att genomföra det efterlängtade Grytsloppet efter två års uppehåll på grund av pandemin. I ett fantastiskt vårväder samlades 193 löpare i alla åldrar som sprang, lunkade och gick de dryga 5 kilometrarna. Minst lika många var på plats för att heja på deltagarna.

Grytsloppet har blivit en trevlig påsktradition där gamla som unga, snabba som mindre snabba träffas och genomför loppet. Rekordet. från 2019, med 260 deltagare, stod sig men Thorbjörn Engström från arrangörsklubben Gryts IF var nöjd ändå.

Tävlingen lockar även löpare från andra orter, vi kunde till exempel se deltagare från Finspång och Norrköping. Litet kuriosa var träningskompisarna från Ringarums IF som cyklade till Gryt för att delta.

Starten sker vid Gryts gamla skola och efter att ha sprungit drygt 5 kilometer på blandat underlag av grus och asfalt är målgången på Gryts Skärgårdspensionat. Målrakan, som lutar svagt uppåt, har ett lagom långt upplopp där åskådarna kan beskåda spännande spurtuppgörelser.

De flesta deltog i Pierre de Coubertins anda, grundaren av Olympiska spelen, det viktiga är inte att vinna utan att delta. Men några deltog för att vinna. Vinnare i den manliga klassen var Jonas Bergström och kvinnliga klassen vanns av Jenny Lindblom. Bland de yngre deltagarna var Alva Berggren snabbaste tjej och Sture Kock snabbaste kille.

Tack vare generösa sponsorer dignade prisbordet av priser av olika värde. Tillsammans med ett bra arrangemang borgar detta för fler folkfester med många deltagare i framtiden.

Text och foto: Thomas Ekh