Tankar av Viktor (juli 2024)

”Hej, mitt namn är Viktor och jag bor i Sveriges sjunde sämsta kommun man kan bo i.”

Nej, det låter ju inte så muntert direkt. Men ja, enligt den oerhört trista listan som publicerades i medierna nyligen utifrån en ranking gjord av tidningen Fokus och Infostat, så är det konkret fakta. En lång lista över landets samtliga 290 kommuner, med Umeå i topp och Tanum i botten och med Valdemarsvik på plats 284. Inte direkt nån bra marknadsföring för vår kommun. Jag blev så klart nyfiken kring vilka punkter man utgått ifrån. Vad som får oss att hamna så långt ner på listan. Vad som gör att det finns 283 andra kommuner som är bättre att bo i?

Ingen verkar ha räknat in glittrande böljande hav med idylliska skärgårdsöar eller naturen med dess grönskande skogar, vandringsleder och öppna fält med betande kor. Inte heller verkar gemenskapen och hjälpsamheten räknats in. Tryggheten i ”alla känner alla”. Eller den personliga servicen man kan få i våra butiker, caféer och restauranger. Att mötas av ett leende när man promenerar på trottoaren eller att man får en tacksam vink när man stannar vid ett övergångsställe. Ideella föreningar med drivna och engagerade volontärer som förser kommunen med ett gediget (med tanke på kommunens storlek i alla fall) utbud av kultur, sportevenemang och festligheter verkar irrelevant också. Varför räknade man inte in att vi kan erbjuda våra ungdomar att spela fotboll på Sveriges vackraste Idrottsplats? Eller att vi har en lokal bank som är en bank utöver det vanliga, med ”bygdens bästa”, ”tokiga idéer” och ”härliga Valdemarsvik” som slogans. Visst, dom där nio olika områdena är ju viktiga. Grundläggande för en kommun, ja. Men är det bara dom vi ska utgå ifrån när vi rankar vilken plats som är “Bäst att leva” på? Jag är skeptisk… Spontant känns det som en otroligt onödig lista. Vem tjänar på att den görs? Det lär knappats vallfärda folk till dom tio i toppen, och dom tio i botten har troligtvis inte så stora möjligheter att påverka resultatet inom dom närmsta åren. Snarare tvärtom, negativ publicitet. Negativa nyheter. Tråkigt. Ännu mer tråkigt i flödet av nyheter och uppdatering. Så onödigt.

Men nog om det nu, vi skakar av oss den negativa nyheten och fokuserar istället på alla roliga. Man ska alltid avsluta med något positivt. Varje dag. För åh vad många roliga nyheter som poppat upp titt som tätt den senaste tiden. Nya ägare, främst från den något yngre generationen, har tagit över café- och restaurangverksamheter runtom i kommunen och Tyrni-Nina är tillbaka ”hos oss” och driver restaurangen i Skeppsgården. Till Gryt väntas celebra gäster under sommaren när Skärgårdscaféet bjuder in till konserter och till Grännäsparken kommer legendariska Boney M i mitten av augusti. Och just det, kommunens senaste hamnprojekt blev ju tre miljoner billigare än beräknat – vilken positiv nyhet! Bara för att nämna några enstaka. Och hamnarna fortsätter fyllas med båtar och husbilar. Campingarna fortsätter fyllas med tält, husvagnar och stuggäster. Besökarna fortsätter att komma. För Valdemarsvik är en fantastisk plats. Valdemarsvik är en plats man vill besöka. Men också en plats man vill leva i. Jag skulle vilja säga att här, ja här i Valdemarsvik, här är det Bäst att leva.

Eller vad tycker Du?
/ Viktor Lenper