Åtvidaberg vann Östgötaseriens seriespel 2022

För första gången har Åtvidaberg tagit hem vandringspokalen i Östgötaseriens seriespel i golf. Maria Uller, som är lagledare för damlaget från Villa Baro Golf Åtvidaberg, berättar mer. 

Tillsammans med Lotta Rydholm är Maria Uller lagledare för damlaget Villa Baro Golf, tidigare Åtvidabergs Golfklubb. Damlaget, som tävlar i Östgötaserien, består idag av 15 tjejer från Åtvidaberg, där åtta är ordinarie tävlande och resterande ställer upp när det behövs.

– Vi är ett gäng som har tränat och tävlat tillsammans i många år. Under pandemin har det inte blivit så många gemensamma träningstillfällen, men det är något vi tänker ta upp till nästa säsong.

– Vi tävlar i något som heter Östgötaserien. Där spelar vi matchspel mot andra lag från Östergötland från maj till september. I år var det 10 lag som deltog.

I Östgötaserien finns det tre olika serier: Serie 1, Serie 2 och D50. Åtvidabergs damlag tillhör Serie 2 där man har handicap 20 eller mer. Medelhandicapet i Sverige är 24.

– Golf är fantastiskt – alla kan vara med och spela och alla lag i Östgötaserien möter alla. Möter man någon annan tävlande som är bättre än en själv så får man fler slag helt enkelt. Vi spelar om varje hål och den som vinner det hålet får en poäng.

Under en match är det åtta personer som tävlar. Fyra personer från vardera lag. Man möts en mot en och alla tävlar på samma hål. De som tävlar möter någon som är på ungefär samma nivå. Ofta avgörs inte tävlingen förrän vid sista hålet. Efter att alla har spelat de 18 hålen så räknas lagets gemensamma poäng ihop. Antingen står laget som vinnare eller förlorare, eller så kan det bli oavgjort. 

– Golf kan ju ofta vara en enmanssport, så det är jättekul att tävla som ett lag – vi kämpar verkligen tillsammans. Vi tävlar inte bara för att vinna, utan för det är kul att spela också. 

Och Östgötaseriens vinnare 2022 är just damerna från Åtvidaberg.

– Det är extra kul att det har gått så bra den här säsongen. Man stärks verkligen när man vinner matcher, det blir en extra boost, och ger en extra form av koncentration när man tävlar.

Var pokalen ska stå är i nuläget lite oklart, men just nu finns den på Villa Baro.

– Priset är ju ett vandringspris. Vi har ingen klubblokal direkt, så vi kanske får ha delad vårdnad av den under året med en månad var eller något, säger Maria med ett skratt.