Från de minsta barnvagnsdäcken till de största traktordäcken – däckbyte i tredje generationen

På Åtvidabergs Vulk reparerar man och byter alla typer av däck. Alltifrån de minsta barnvagnsdäcken till de största däcken du kan tänka dig.

År 1928 startade Simon Pettersson däckverkstaden Åtvidabergs Vulk på Kakelungsvägen i Åtvidaberg.

– Vi hade däckverkstad på bottenvåning och bodde på ovanvåningen, berättar Göran Marström, son till Simon Pettersson.

På 60-talet flyttades verksamheten till Prästängsvägen i Åtvidaberg där man än idag har verksamheten. Göran tog över verksamheten 1981 och är fortfarande en av delägarna. Den andra delägaren är hans son, Simon Marström. Göran har på sidan av arbetat med däckverkstan även arbetat med sitt stora intresse, att tillverka katamaraner. Det var även genom intresset för segling och katamaraner som Göran träffade sin blivande fru, Gitte, som sedan 1986 arbetar med ekonomi och administration i företaget.

Idag arbetar, förutom Gitte, Simon, och Göran, även Kristoffer Bergström och Samuel Dahl i företaget. Simon, Kristoffer och Samuel är de idag som arbetar med däckbyten och reparationer – alla kan allt och alla gör allt och hjälps åt.

– Det är verkligen en familjär stämning, vi trivs att jobba här och bryr oss om varandra, berättar Kristoffer.

– Kristoffer och Samuel är verkligen guld värda, fyller Simon i.

Reparerar och byter alla typer av däck

På Åtvidabergs Vulk reparerar och byter man alla typer av däck. Från de minsta däcken till barnvagnar eller skottkärror, till de största däcken till entreprenadmaskiner, lastbilar eller jordbruksmaskiner.

Och såklart ”vanliga” däck till personbilar såklart.

Förutom att byta och reparera däck så har de även ett däckhotell, där Simon och kollegorna sköter allt runt däcken.

– Efter vi monterat bort hjulen blir det tvätt direkt och sedan förvaring på lagret. När vi bytt alla hjul till alla kunder för säsongen, går vi igenom alla däck på däckhotellet för att kolla skicket. Om däcken är för slitna kontaktar vi kunden direkt och hjälper även till med att beställa nya om kunden önskar, berättar Simon.

– Det blir verkligen en personlig kontakt med kunden och vi gör allt vi kan för att det ska gå snabbt och smidigt med däckbytena, berättar Samuel.

Gör hjulinställningar

Behövs hjulinställning så kan man även få hjälp med det. Nyligen köpte de in en ny maskin för detta, som ska göra jobbet mer korrekt och smidigare.

– Den maskin vi har fungerar även på väldigt låga bilar, så vi har kunder som kommer långväga ifrån, då denna maskin inte är vanligt förekommande på däckverkstäderna i närområdet, berättar Simon.

Kan laga entreprenaddäck

På Åtvidabergs Vulk finns det även en särskild maskin med en ”vulkbåge” där man kan reparera entreprenaddäck (däck till exempelvis traktorer och grävmaskiner).

– Om det blir en spricka i däcken så kan vi skära upp runt sprickan, fylla i med nytt gummi, och sätta dit en laglapp. Sen kör vi däcket i maskinen med hög värme och hårt tryck, och däcket blir som nytt, berättar Simon.

– Det är ju bättre för miljön att vi kan laga ett befintligt däck än att köpa ett nytt, fortsätter han.

I verksamheten finns även en lastbil med en kran som man kan använda om exempelvis en jordbruksmaskin fått punktering. Då kan man med hjälp av kranen på lastbilen montera av däcket på plats, ta däcket till verkstan, laga det i verkstan och sen åka tillbaka med däcket till kunden och montera tillbaka den.

– Vi värnar verkligen om våra kunder och vill alltid hitta de bästa lösningarna, avslutar Simon.

Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh