Pepparkvarnens Livs i Grebo – en butik byggd på den personliga relationen 

Pepparkvarnen Livs i Grebo är en Nära Dej-butik mitt i Grebo. De är serviceombud åt Systembolaget, kan skicka och ta emot paket för flera fraktbolag, hyra ut släpvagnar och sälja fiskekort. En riktig servicebutik med det lilla extra. 

Ägare till Pepparkvarnen Livs är sedan november 2020 Victoria Eriksson och Patrik Ackerhus. Innan dess var Victoria butikschef och har dessutom jobbat på Pepparkvarnen i 10 år. Patricks fru Charlotte Ackerhus har jobbat på Pepparkvarnen i 12 år och är fortfarande kvar i verksamheten.

– När tidigare ägare skulle sälja fick Victoria och Charlotte frågan om att driva vidare, men hon ville inte, men jag ville inte släppa den tanken, berättar Patrik.

De fick istället en idé om att han och Victoria skulle ta över som ägare tillsammans – och så blev det.

Idag är de två heltidsanställda, Victoria och Charlotte. Patrik jobbar heltid på SAAB men hoppar in som alltiallo och hjälper till när det behövs. De har fyra timanställda för att täcka upp i butiken.

– Det första vi gjorde när vi tog över, var att renovera och fräscha upp lokalen. Renovering utvändigt var redan påbörjad, men inte invändigt. Vi renoverade när det fortfarande var öppet, så det blev en rörig och jobbig period. Jag var och flyttade hyllor på nätterna för att vara redo när mattläggarna kom morgonen därpå. Så mycket logistik men ett fantastiskt resultat, berättar han. 

– Under renoveringen bytte vi även ut elen. Vi bytte ut en del av de gamla kylarna mot nya, bytte från vanliga ljusrör till led, och elförbrukningen fick nästan en halvering efter renoveringen, fortsätter han.

Hög service på en liten ort
Pepparkvarnens Livs är en Nära Dej med flera servicetillägg. En riktig servicebutik. De är ombud till Systembolaget, ombud till biblioteket, kan skicka och ta emot paket från flera fraktbolag, hyr ut släpvagnar, säljer fiskekort och erbjuder hemkörning.

– Vi har många äldre här i Grebo. Vi såg att det fanns ett behov av hemkörning när vi började med försäljning av jord, så först skaffade vi en el-flakmoppe som jag kunde köra och leverera hem jord med, berättar Patrik.

Idag har de hemkörning av varor en gång i veckan. De är även på gång med att utveckla konceptet med matlådor som tillhandahålls av en restaurang i Linköping, samt att de börjat göra färdiga smörgåsar som kunderna kan ta med.

En riktig knutpunkt
Då Grebo är en liten ort med cirka 1 300 boende i centrala delen så blir det naturligt att man går till den lokala mataffären om man behöver information eller bara vill prata med någon.

– Det är en öppen stämning och många känner många, man pratar och ses. Det kan komma frågor om allt möjligt: Hur gör jag när jag ska lägga i båten? Hur fungerar det med disc-golfen? Vi hjälper till och försöker svara på det mesta, berättar han.

– Vår butik bygger verkligen på den personliga relationen, att vi bor och verkar i samhället, att det är nära till varandra, fortsätter Patrik.

Under hösten 2023 kommer de dra i gång puben som de har på källarplan. Den planeras vara öppen en gång i månaden med trubadur eller ölprovning. Puben kommer även kunna hyras av privatpersoner för kalas och annat.

Vunnit pris hos Convenience Stores Sweden
Menigo, där Pepparkvarnens Livs beställer den mesta av maten till butiken, nominerade dem till ”Årets Butik” hos Convenience Stores Sweden. Totalt var 22 butiker nominerade.

– Vi fick kallelse om att vi var bjudna till Stockholm, som en av tre nominerade. Det var väldigt överraskande. Jag och Charlotte åkte, vi fick god mat och träffade folk från andra butiker och hade det väldigt trevligt. Sen ropade de upp de tre kandidaterna och  att vi vunnit pris som bästa butik i hela
Sverige. Det kom som en stor chock, vi fattade ingenting och var inte alls förberedda på att vinna. Det blev en riktig tanke-ställare och uppvaknade. Att det vi gör är bra, och att det uppskattas, avslutar han.