Återinvigning av Baltasar Lobos staty i Fyruddens hamn

2020 fick Valdemarsviks kommun en stor donation, en staty gjord av den välkände spanske konstnären Baltasar Lobos, som umgicks i kretsarna kring Pablo Picasso.

I samband med en renovering av konstnärens ateljé i Paris så fick konstnärens vän Kjell Andersson, som bor på Ämtö, ta hand om ett par av gjutformarna som var kvar där och ta med dem till Sverige. Formarna har använts för att gjuta den sista statyn med detta motiv: Sittande ung kvinna. Konstnären besökte ofta Sverige liksom hans systerdotter Mari Carmen som besökt Ämtö och i förväg själv godkänt placeringen för skulpturen.

Statyn heter ”Jeune fille assise de face”, på svenska ”Sittande ung kvinna”, och är placerad på piren i Fyruddens hamn. Hon är nästan 2 meter hög, av brons med mörk patinering och placerad så hon ser ut över havet och välkomnar alla båtgäster. Statyn donerades av Baltasar Lobos systerdotter Mari Carmen Caballero Lobo samt Kjell Andersson med systrar.

Nu när pandemins restriktioner lättat genomfördes en återinvigning innan midsommar. På plats fanns representanter för Valdemarsviks kommun, Kjell Andersson med flera från Ämtö Gård, Juan Manuel Bonet, konstkännare från Madrid, Mari Carmen Caballero Lobo, systerdotter till konstnären samt Cristina Latorre, Spaniens ambassadör i Sverige.

I restaurangen fanns även en liten utställning med ytterligare några mindre verk av Baltasar Lobo.

Text och foto: Thomas Ekh