Gamleby Folkpark – En anrik folkpark och mötesplats för alla!

Redan 1909 omnämns en dansbana i Skyttegillets tidning “Fältropet”. Där annonserades om att det skall ordnas olika folknöjen med aktiviteter som underhållning, sommarfester, lekar, lotterier och servering.

På 1920-talet bildades en festplatsförening, där ortens idrotts- och politiska föreningar var involverade. 1921 byggdes dansbanan som kallades för Gamleby Dansbana.

Utvecklingen fortsatte på 1930-talet när idrottsföreningen tog över verksamheten. En ny dansbana med tak och en mindre scen byggdes 1937. Då kallades festplatsen för Idrottsparken.

En ekonomisk förening bildades 1949 som anslöts till Folkets Hus och Parker för att lättare få tillgång till utbudet av kända artister. Sedan dess drivs verksamheten under namnet Gamleby Folkpark.

1955 fanns behov av att bygga en större scen, den står kvar idag. 1993 totalförstördes dansbanan vilket satte djupa spår i verksamheten. Ett år senare fanns en ny dansbana på plats men ekonomin medgav inte att satsa på några större evenemang.

Många kända artister har stått på scenen
Från 1960-talet och genom årtionden så har det stått många stora och små artister på deras scen som t.ex. Michael Landon, mera känd som Little Joe Cartwright, och Paul Anka, som skrivit bland annat Diana och My Way.

Många av våra svenska stjärnartister har uppträtt i Folkparken, t.ex. ABBA, Ted Gärdestad, Carola Häggqvist, Jerry Williams, Magnus Uggla, Ulf Lundell, Lill-Babs, Tomas Ledin m.fl. Det handlar snarare om vem som inte har stått på den anrika scenen. Tittar man tillbaka i tiden så hittar vi dåtida storheter som Bertil Boo och Jokkmokks-Jokke.

Jazz, teater, revyer, amatörtävlingar och barnföreställningar har också varit populära evenemang. Även här kan många stora artister räknas upp, Count Basie, Duke Ellington, Dizzie Gillespie m.fl. Casionorevyn och Tjaddenrevyn var här, likaså föreställningar för barn med bland andra Inger “Pippi” Nilsson, Fablernas Värld, Kalle Stropp och Grodan Boll.

Publikrekordet sattes 1983 av Carola
Publikrekord sattes 1962 av Michael Landon med 5.280 besökare men det slogs 1983 av Carola Häggqvist med 6.123 besökare.

Under senare år så har inriktningen för föreningen varit bl.a. barnföreställningar, danser, pubkvällar, bilträffar, hantverksmässor, loppisar och samarbeten med olika produktionsbolag, när det har efterfrågats. Vidare har det anordnats omsorgsdans för äldre och handikappade.

Gamleby Folkpark UPA
Föreningen bildades 1949 och är idag en förening som enbart drivs av ideell arbetskraft med ett brinnande intresse för att upprätthålla detta unika kulturarv för kommande generationer.

Vi träffar Susanne Swahn, som suttit i styrelsen sedan 16 år och senaste 10 åren som ordförande, som har varit med och drivit Gamleby Folkpark.

Hon har numera lämnat över stafettpinnen till Markku Laukka att föra Folkparken vidare. Men har man varit med så länge, och dessutom bor och verkar i Gamleby och brinner för orten, som Sanne så kommer hon att finnas med i bakgrunden om det behövs.

Text: Anette Svensson
Foto: Privat, Gamleby.se, Gamleby Hembygdsförening