Krönika: Tankar inför jul

Om en månad är det jul och i skrivande stund jobbar jag febrilt i min studio och förbereder för fullt inför den stundande adventstiden. Dessa veckor innan jul brukar vara mina roligaste veckor på året. Dom mest fullspäckade veckorna med jobb från morgon till kväll veckans alla dagar och med massvis av besök och beställningar. Men hur kommer det bli i år? Hur kommer inflationen påverka min och mina grannbutikers verksamheter framöver? Hur kommer gemene man prioritera nu när räntorna ökat, när elräkningarna skjuter i höjden och när både livsmedel och drivmedel blivit dyrare? När det blivit dyrare ”att leva”? Kommer det finnas pengar kvar till julklappar? Till att unna sig själv nåt nytt och fint? Finns det utrymme i ekonomin för att välja det lite dyrare alternativet och välja handgjort och lokalt framför massproducerat och prispressat?

Frågorna och funderingarna är många men vi får helt enkelt bara vänta och se vad som händer. Jag är dock inte så orolig – det blir som det blir och det hjälper inte att jag går och oroar mig. Just nu förbereder jag istället för den härligaste, mysigaste, mest maxade julsäsongen i studion och jag vet att många med mig, såväl butiksinnehavare som privatpersoner, ser fram emot den här julen lite extra – utan pandemi och restriktioner. Och nu, ja om nån gång, behöver vi väl mysa till det lite extra?

På lördag, 26:e november kl. 10-15, kickar jag och många av mina företagarkollegor igång julsäsongen här i Valdemarsvik på riktigt och då kommer julstämningen vara på topp! En stämning vi ska försöka bibehålla hela december och som vi hoppas att många vill dela med oss. Varmt välkomna hit! Och om ni har möjligt, handla era julklappar lokalt, välj det lokala och närproducerade i möjligaste mån. Ta vara på det vi har här i Valdemarsvik innan det är försent. En julklapp inhandlad lokalt blir en present till så många fler än bara till den som får själva julklappen. Det blir en present för framtiden. För ett levande Valdemarsvik.

Viktor Lenper

PS. Självklart är ni välkomna oavsett om ni kan, vill eller har möjlighet att handla. Hit är alla välkomna vare sig ni vill handla era julklappar eller bara strosa runt och ta del av allt fint. Men om ni väljer att handla – ja då kommer iallafall jag precis som vanligt bli otroligt glad och innerligt tacksam! DS.