Åtvidabergs turistinfo – nu i nya lokaler

Åtvidabergs turistinformation finns sedan den 26 juni i nya lokaler, mitt emellan Åssamuséet och Åtvidabergs Bruks- och Facitmuseum längst in på Åssa-gården.

I lokalen har man bevarat den industriella känslan och inrett i harmoni med detta. det är en lugn och fridfull plats där man kan känna historiens vingslag. Mycket jobb har man lagt ner men det är ändå inte färdigrenoverat, tills nästa år väntar bland annat renovering av toaletter. De första veckorna på sommarlovet har ägnats åt att skruva ihop möbler och inreda, där ungdomarna, som har feriepraktik, också har fått vara delaktiga.

Vi tittar in och möter Jonna Smedhamre Allvin, som är turismutvecklare, och Maria Verner, från Kontaktcenter. De kommer att finnas på turistinformationen i sommar tillsammans med ungdomar som har feriepraktik. De öppnade den 26 juni och håller öppet till och med den 11 augusti. De ser detta som en bra lösning av lokal som det finns många möjligheter och framtidstankar kring, som de gärna vill återkomma till.

I Folkträdgården utanför turistinformationen finns växter och sittplatser för besökare, detta är byggt i ett samarbete mellan 1357 Ung Kultur, projekt Stenvaldsbron och byggprogrammet på Bildningscentrum.

Några till som ska jobba i sommar finns på plats och det är Viktoria Johansson, vikarierande vägledare i kontaktcenter. Även feriepraktikanterna Adelina Hydèn och Frida Wärn-Olsson finns på plats.

Från vänster: Frida Wärn-Olsson, Viktoria Johansson vikarierande vägledare i Kontaktcenter och Adelina Hydèn.

Vi frågar vad deras tankar är kring Åtvidaberg. Varför ska folk komma hit?

– Jo, vi har mycket historia att vara stolt över säger dom. Vi ligger ju precis emellan två museer som berättar vår lokal-historia på lite olika sätt.

– Andra utflyktsmål kan vi berätta om när man besöker turistinformationen. Här kan man även hämta mycket tryckt material att hämta inspiration från, berättar Jonna.

– Vill man sitta ner och ta en enklare fika eller köpa en glass från Stafsäter så går det utmärkt, vi har sittplatser både ute och inne, berättar Maria.

Text & foto: Anette Svensson