Vårkänslor

Krönika: Annie Erixon

”Vilken årstid tycker du bäst om?”
Jag är en av de där personerna som aldrig kan svara på den frågan. För jag älskar verkligen sommaren, värmen, grönskan och fyra veckor semester. Men precis lika mycket tycker jag om hösten. Kanske inte den gråa, kalla delen av hösten men den där första tiden när alla löv skiftar färg och luften blir så där hög och krispig. Dimman som ligger över fälten och att det äntligen är okej att krypa in i soffan med en god kopp te, en mysig filt och tända alla ljus igen. På sommaren får jag dåligt samvete om jag inte är ute så snart solen skiner, vilket den ju faktiskt gör större delen av dygnet om det nu är en solig dag. Som om jag måste ta tillvara varenda liten stund av värme och sol.

Sedan har vi vintern. Kyla och mörker. Men jag tycker faktiskt om vintern också. Jag tycker om julen och allt stök innan. Och jag älskar snö. Därför har jag aldrig någonsin haft känslan av vinterdepression som så många av oss upplever.

Så när jag får frågan om vilken årstid jag tycker bäst om så brukar jag svara att det är växlingarna mellan dem jag tycker bäst om. Hur allt det gröna kan skifta till eldens alla färger som sedan täcks av ett vitt täcke, gnistrande som diamanter.

Men denna vinter har jag verkligen upplevt som LÅNG! Jag menar det är ju bara någon vecka sedan det fortfarande snöade. Och det har varit så kallt. Så länge. Från början av november till nästan slutet av april utan mer en någon enstaka dag där man faktiskt kunnat njuta av solens värme emot en husvägg. Därför har jag längtat lite extra till våren i år. Och den har låtit vänta på sig.

Tack och lov för de andra vårtecken som vi har här i Gamleby, så som Gamleby marken som nyss gick av stapeln, som alltid lika välbesökt och trevligt. Och Valborgsfirandet, det om något är väl ett sätt att fira in våren. Jag hade hoppats ta mig ut till Gundelholmen men övriga i sällskapet hade andra planer. Hoppas i alla fall att ni som tog er dit hade ett mycket trevligt firande tillsammans. Och såklart alla ni andra också, oavsett hur ni valde att fira Valborg. På sitt sätt tycker jag att våren är den mest fascinerande av årstider. Alltså den kraft som finns i våren! Hur alla träden är helt kala, till synes döda och marken mer grå än grön.

Och så plötsligt: POOF!
Man kan nästan se hur gräset växer, de första vårblommorna som spricker fram över allt nästan över en natt. Och nu börjar även björkarna slå ut.

Igår (detta skrivs den 3 maj) red jag genom skogen, solen värmde i ryggen och kastade vackra ljusstrålar ned över den allt grönare marken och träden plötsligt så gröna att det känns overkligt. Fåglar kvittrar och självaste luften doftar helt enkelt vår. Jag tror ni vet vad jag menar.

Så i år har jag verkligen vårkänslor.
Jag hoppas ni alla också har det. Om inte, hoppas jag kunna locka fram lite av känslan med denna text. Och jag skulle vilja uppmana er alla att njuta av denna vår lite extra, vad nu det betyder för just dig. Ta hand om er och varandra så ses vi någonstans i vårt mysiga Gamleby som också har klätt sig i vårklänning.

Varma hälsningar
Annie
P.S. Vill ni se mer av vad jag gör med min vår så följ mig på Instagram: @annieerixon DS.