Krönika – De små tingen

När jag skriver detta är det första maj. Det är sex grader ute. Det regnar. Istället för att vara i trädgården och förbereda inför odlingssäsongen ligger jag under en filt i soffan och skrollar igenom inredning i fransk stil på Pinterest. Och drömmer mig bort. Bort till värme, sol, olivträd och vingårdar. Till rustika kök, stenlagda terrasser och prunkande köksträdgårdar omgärdade med lavendel.

Jag tror verkligen på att drömma stort. Drömma sig bort från verkligheten.

– Hey, jag är fantasyförfattare, vad förväntar ni er?

För mig är denna verklighetsflykt något som ger mening och ett driv framåt i livet. Men det är också viktigt att stanna upp och minnas allt det fina man har. Eller kan ha, precis där man är. Jag kommer aldrig få en fransk vingård (och speciellt inte i Gamleby) men även min mysiga, lilla lägenhet skulle kunna inge en liknande känsla. Ett besök till Antikt och Kuriosa i Gamleby kan säkerligen hjälpa. Den mysiga, gamla butiken är en av mina absoluta favoriter och har ni inte besökt den så har ni missat något. Och äntligen är den öppen varje lördag igen! Där finns säkerligen det jag behöver för att skapa känslan jag letar efter: ett gammalt skrivbord, en mysig fåtölj, en rustik skänk. Skrapa, slipa och på med ny färg och så skrapa igen för känslan av antik patina och voilá! Fransk touch i Gamleby…

Att skapa en fransk trädgård lär bli mycket svårare även om Lindas nya, underbara(!) handelsträdgård erbjuder alla de växter som skulle behövas. Det är bara att inse, vårt klimat är för kallt och jag har inte orken att sköta en sådan trädgård även om det skulle vara möjligt. Men bara genom att flytta om några pallkragar i trädgården och plantera om bärbuskarna så får jag ändå en riktigt mysig köksträdgård á la svensk lantlig stil.

Det är, inser jag, verkligen inte det sämsta. Tvärtom så blev den riktigt fin! I dessa tider känns det väldigt bra att kunna odla en del av sin mat själv, både för hälsan och plånboken. Gamleby Folkhögskola har en kurs i ”odling som livsstil” som jag läste för några år sedan och den gav både kunskap och perspektiv.

Från att ha skrollat runt på Pinterest övergår jag till att titta på bilderna jag själv tagit under helgen. De på Ki som busar i hagen och Tiger som av någon anledning alltid blir så fin på kort. På tulpanerna som knoppar sig och de härliga solnedgångarna från veckan som varit. Och jag inser att jag inte vill vara någon annanstans än här.

Just här. Just nu.

Här i lilla Gamleby, trots att det just nu är kallt och blött. Jag har så mycket att vara tacksam för, så mycket som jag är nöjd över, alla dessa små ting i vardagen som får mig att le.

På något sätt önskar jag att jag kunde skicka med den känslan till er alla som läser detta. Känslan av att älska livet precis som det är, med allt det fina man har omkring sig. Över de små tingen i vardagen som får just dig att le. Kanske innebär det ett samtal med en god vän? Doften av kaffe på morgonen? Barnens skratt? En svängig låt? Vad det än är, ta till vara på stunden.

Stanna upp. Andas. Njut.

Vi måste alla få drömma, och dröm stort! Men glöm aldrig bort att det är dessa små ting som gör dig lycklig.

”La vie est belle”
Annie Erixon

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/gamlebyplatsen/2023-05-16/a/de-sma-tingen/5555/1002361/39969001