På besök hos Rotary i Åtvidaberg

En fredag i mars besökte vi på Åtvidabergsplatsen Rotary i Åtvidaberg. Ett härligt sorl mötte oss när vi klev in i lokalen. Många förväntansfulla rotarianer hade samlats på medlemslunchen hos Glada Gustafsson och var nyfikna på dagens innehåll – Åtvidabergs kommundirektör Linda Ljungqvist.

Rotary är en internationell organisation som består av människor som vill förbättra samhället och göra livet bättre för människor runt om i världen.

– I Rotary kan vem som helst vara medlem, oavsett ålder, yrkesbakgrund, religion eller etisk bakgrund. Fokuset för oss är att göra gott och bidra till positiv och humanitär samhällsutveckling, berättar Anders Björsund, president i Rotary Åtvidaberg.

Förutom att bidra till positiv samhällsutveckling och delta i olika välgörenhetsprojekt, får man i Rotary ta del av intressanta föredrag som ger dig både kunskap och bredare insikter.

– Varje medlemslunch innehåller, förutom en god lunch tillsammans, även ett föredrag. Vi har bland annat haft ämnen som kriget i Ukraina, beredskap, tandvård och mycket annat, säger han.

– Under pandemin hade vi digitala luncher och hade då vid ett tillfälle ett fördrag av Agnes Wold, berättar Anders Eriksson, ordförande i medlemskommittén i Rotary Åtvidaberg.

Rotary finns i hela världen och varje klubb väljer själva på vilket sätt man vill jobba med välgörenhetsprojekt. Dels kan klubben driva egna projekt, eller så kan man hjälpa till att bidra till något projekt som en annan klubb har startat.

Rotary i Åtvidaberg har varit delaktiga i att samla in pengar för flera olika projekt, bland att globalt för att utrota polio. På lokal nivå har man jobbat med att stötta flyktingar från Ukraina, bland annat med att samla in julklappar.

– Vi vill både verka globalt och samtidigt lokalt med de ukrainska flyktingar som vi har här i Åtvidaberg, berättar Anders Björsund.

Det bästa med medlemsskapet är uppenbart för oss som besökare: Den kamratliga stämningen.

– Vi har det väldigt trevligt när vi ses, men vi behöver bli fler. Idag är vi 31 medlemmar, och majoriteten är män över 65 år. Vi vill få in nya medlemmar – förr i tiden var vi flera unga och arbetsföra, berättar Anders Eriksson.

– Är man intresserad av att veta mer, så tveka inte att hör av dig till mig på: erikssonjanders@gmail.com, avslutar han.

Vad är Rotary?
Rotary är en internationell ideell organisation som arbetar för att främja fred, förbättra mänskliga relationer och stödja samhällsutveckling genom olika projekt och initiativ.

Startår: Rotary grundades den 23 februari 1905 av advokaten Paul P. Harris i Chicago, USA

Antal klubbar i världen: Idag finns
det över 35 000 Rotary-klubbar över hela världen.

Antal klubbar i Sverige: I Sverige finns det cirka 550 Rotary-klubbar som arbetar med att genomföra lokala och internationella projekt för att stödja samhällen och skapa positiva förändringar.

Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh