Den perfekta gäddan finns kvar – dags för Åtvidabergsgäddan 2024

Den 18 maj är det åter dags att kora Åtvidabergs bästa gäddfiskare. Anmäl ditt lag och ta chansen att titulera dig Åtvidabergs storfiskare.

Fisketävlingen Åtvidabergsgäddan arrangeras av två lokala gäddfiskentusiaster – Rikard Wärdig och Martin von Wirén, med hjälp av deras familjer och vänner. I år är det åttonde året som tävlingen går av stapeln.

– Det arrangeras idag många fisketävlingar som är svåra för vanligt folk som oss att haka på. För åtta år sedan bestämde vi oss, vi ville arrangera en tävling där alla kan vara med och alla har chans att vinna, berättar Rikard.

Vem som helst kan delta

Tävlingen är en så kallad ”Catch and Release” – all fisk som fiskas upp släpps i igen – och var man fiskar bestämmer man själv med sitt lag. Fiskekort eller markägarens tillstånd är det enda som behövs

– Här gäller det att ha lite lokalkännedom. Hur långt vill jag åka? Kommer jag förlora tid på att ta mig längre bort? Är det smartare att hålla mig närmare Sporthallen för att få mer aktiv fisketid? säger Rikard.

– Vem som helst kan vara med och tävla. Alltifrån morfar som bildar lag med sina barnbarn, till mamman som tävlar med sina barn. Eller sportfiskaren, entusiasten från Danmark eller Tyskland – alla är välkomna, fortsätter han.

Vem vinner?

Man tävlar om olika priser. Laget med de två längsta gäddornas totala längd tillsammans, individuellt pris på längsta gädda och ett juniorpris för längsta gädda. Men oavsett hur fisket gått så finns fina lottningspriser från sponsorer.

– När man fångat upp sin gädda så fotar man fisken mot en måttstock tillsammans med lagets startnummer. Fotot skickas sen in till domarstaben, berättar Rikard.

– Det är i detta läge som amatörfiskare kan slå proffsfiskaren, här handlar det inte bara om material, utan även om fiskelyckan, fortsätter han.

Förra året deltog 100 lag. Hittills i år är 70 lag anmälda. Rekordlängd på gädda är hittills 121 cm. Rikard själv, som är en riktigt entusiast, ser verkligen fram emot dagen.

– Åtvidabergsgäddan är nästan som julafton, jag ser verkligen fram emot dagen. Jag önskar att dygnet hade fler timmar så jag skulle hinna fiska mer. Någonstans som liten pojke började jag fantisera om att hitta den perfekta gäddan, och jag har fortfarande inte hittat den, avslutar han.

Text: Frida Almqvist
Foto: Rikard Wärdig