Nytt år, nya möjligheter – eller?

Visst kan nyåret kännas som en perfekt tid för en nystart i livet och för nya, bättre levnadsvanor? Man bärs av den där härliga känslan av inspiration och känner att “nu är jag så redo och taggad för förändring att ingenting kan stoppa mig!”. Tyvärr har den där känslan en tendens att ge vika rätt snart. Det du kände dig så pepp för börjar istället kännas motigt och efter ytterligare en tid tappar du sugen helt och återgår till den gamla vanliga lunken.

Anledningarna är många. Det är vädret. Mörkret. Tiden som inte finns. Människorna runtomkring som inte har förståelse.
Jobbet som kräver sitt. Eller ett snedsteg från den nya planen

  • så nu är allt ändå kört!

Någon som känner igen sig, eller är det bara jag?!
Som någon sa: ”Nytt år, nya möjligheter! Nu ska jag sluta med allt som är roligt och börja med allt som är tråkigt!”.
Visst blir man sugen…?

När vi vill göra en beteendeförändring kan det vara hjälpsamt att ta reda på varför den känns viktig att genomföra för att få en djupare motivation som kan hålla på sikt.

Många av de jag träffar, både i min yrkesroll, men även privat, har aldrig känt efter vad som är riktigt viktigt för dem. Helt ärligt lägger vi ofta mer tid på att planera vår semester än att planera våra liv!

Ett sätt att börja ta reda på vad som verkligen är viktigt för en kan vara att föreställa sig att man fyller 100 år, blickar tillbaka på sitt liv och fyller i följande meningar:
Jag skulle oroat mig mindre för…
Jag skulle spenderat mer tid med att…
Om jag kunde gå tillbaka och ändra något, skulle jag från och med idag…


En klassiker i dessa sammanhang är viktminskning. Man vill gå ner x antal kilo inom x tid. Man sätter tvärt igång med hård träning som kroppen inte riktigt håller för och gör väldigt drastiska förändringar i kosthållningen.

Om vi tittar närmare på varför man vill tappa de där kilona – alltså varför det är viktigt, så kanske vi skulle hitta värdet ”Jag vill ta hand om min kropp och min hälsa så att jag orkar göra sånt jag tycker är roligt i livet”. Då blir det ganska tydligt att vägen man valt, som innehåller så mycket träning som det bara är möjligt och så få kalorier som möjligt, inte är i linje med ”att ta hand om”.

Att ta hand om sin hälsa handlar om ett mer långsiktigt arbete, där kroppen får börja med lagom aktivitet för att steg för steg bli starkare och mer uthållig och sedan öka nivån gradvis.
Så du som nu börjat vackla mitt bland alla dina nya möjligheter – kanske finns det ett annat, mer hållbart och långsiktigt sätt du kan närma dig det som känns viktigt för dig?

Ett sätt där du är snällare mot dig själv. Där det inte blir exakta mätvärden och tiden från start till mål som blir det viktigaste, utan att resan däremellan också blir något som berikar. Där det som verkligen är viktigt för dig får guida dig rätt.

Minns också att så länge du fortsätter ta små, små steg i riktning mot det viktiga, så är du på väg. Det kanske inte blir som du tänkt, men att leva utifrån det viktiga kan bli ditt livs största äventyr!

Ta väl hand om dig!


Cecilia Olsson

Cecilia Olsson är leg sjukgymnast & beteendevetare och driver sedan 2008 företaget Livspraktiken där hon arbetar med precis vad det låter som – livet i praktiken!

Cecilia bor strax utanför Åtvidaberg med sambo, barn, katt och bin.