Ny ägare på anrikt café

Från anställd till ägare på en vecka. ”Det går fort när det känns rätt”, säger Ellinor Nyberg, ny ägare till Södertegs Café.

Ellinor, 22 år gammal och uppvuxen i Borkhult utanför Åtvidaberg, studerade Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori på Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Efter examen år 2020 har hon arbetat på Södertegs Café i Åtvidaberg.

– När de tidigare ägarna berättade att de skulle sälja, så funderade jag några dagar, sen slog jag till. Allt var klart på några dagar, och jag kan fortfarande inte tro att det är sant, men det går fort när det känns rätt, säger Ellinor med ett skratt.

Den 9 februari i år tog hon över verksamheten, och redan den 13 februari öppnande hon upp i egen regi.

– Det känns jättebra! Känns dock som jag fortfarande jobbar kvar på Södertegs, inte att de är mitt än. Jag har nog inte vant mig än, säger hon med ett leende.

Ellinor bor i Åtvidaberg tillsammans med pojkvännen Paul Busse. Paul, som är utbildad kock, kom till Sverige från Tyskland i januari 2023. Han fick jobb på Södertegs Café och efter att ha jobbat ihop ett par månader blev de ett par. Nu bor de och jobbar tillsammans

– Det känns jättebra att ha Paul med mig, vi är väldigt bra på att samarbeta tillsammans, berättar hon.

Nyöppning den 1 maj

Den 1 maj i år kommer Ellinor och Paul öppna upp Södertegs på nytt och med en egen prägel på båda menyer och interiör.

– Det kommer bli nytt namn, ny meny och ny look, berättar Ellinor.

– Men vi kommer såklart att behålla vissa klassiker på lunchmenyn, dock kommer vi att lägga till lite mer nymoderna rätter med färg, syra och sötma, fortsätter hon.

Planen framöver är att återuppta alkoholtillståndet och kanske ha öppet vissa kvällar för After Work eller särskilda middagar.

– Det här är verkligen en dröm som blivit sann, avslutar hon med ett leende.

Text: Frida Almqvist
Foto: Anette Ekh & privat