Nytt Sparkonto bedrar bedragarna

Antalet anmälningar av bankbedrägerier till Allmänna Reklamationsnämnden har ökat kraftigt de senaste åren, och rösterna och kraven på bankernas roll blir allt högre. ”De flesta som blir lurade eller bedragna på pengar idag kommer på det ganska snabbt, men då är det ändå för sent. Pengar är redan överförda och borta”, säger Christian Ottosson, vd på Åtvidabergs Sparbank, som nu lanserar nytt sparkonto med fördröjt uttag – Trygga Sparkonto.

För några år sedan var det vanligaste sättet för bedragarna att komma över dina pengar att lura dig att logga in med ditt mobila BankID. Sedan dess har BankID utvecklats och blivit mer säkert, men antalet bedrägerier fortsätter att öka.

– Bedragarna ringer upp dig och försätter dig i en stressad och pressad situation. De säger att du måste flytta pengarna snabbt. De manipulerar och luras och gör det svårt för dig att värja dig, säger Christian Ottosson, vd på Åtvidabergs Sparbank.

För att möta kundernas önskemål om smidigare, enklare och snabbare överföringar mellan bankkonton från olika banker har bankerna under många år ändrat sina rutiner och effektiviserat, men idag går det nästan för fort menar Christian och syftar på att bedragarna har hittat luckor.

– Vi behöver hitta en blandning där kunderna själva kan välja hur tillgängliga ens pengar ska vara. I väntan på denna utveckling lanserar vi en ny typ av sparkonto, Trygga Sparkonto, som vi tror kan förhindra väldigt många bedrägerier, säger Christian.

För att stoppa bedrägerierna har allt större krav ställts på bankerna. Ett steg i detta är att Åtvidabergs Sparbank nu lanserar Trygga Sparkonto.

– När kunden begär uttag sker en fördröjning av uttaget på två till fem dagar. På så sätt skyddas ditt kapital från att komma i orätta händer.

Banken hinner då gå igenom överföreningen och grundligt kontrollera om det är något misstänkt.

– Fördröjningen görs för att du som privatperson ska få tidsutrymme till att komma på att det var ett bedrägeri och då hinna ta kontakt med banken och stoppa överföringen, berättar Christian. Överföring från Trygga Sparkonto kommer alltid hanteras av någon på banken och en handfull uttag per år kan göras.

– Det är inget konto man använder i vardagen utan ett sparkonto som kompletterar det övriga engagemanget och skapar en större trygghet för dig som önskar kontomedel, avslutar Christian.

Text: Frida Almqvist