Uppsägningen blev starten på något nytt

Sedan juni 2007 driver barndomsvännerna Anette Hellström och Marie Lindberg ”MariNettes Mat och Café” i Falerum. En idé som tog fart efter att de både blev uppsagda från sina arbeten. 

 – Vi halkande in på ett bananskal, säger Anette med ett skratt. 

Anette hade precis blivit arbetslös och när OKQ8 lades ner i Åtvidaberg blev barndomsvännen Marie detsamma. Det var starten på något som skulle kunna bli väldigt jobbigt, men som istället blev starten på något väldigt bra – en idé om en egen lunchrestaurang och café i Falerum. 

Tillsammans med några andra investerare köpte Anette en fastighet i Falerum. Ett fastighetsbolag var därmed startat och nu togs planerna vidare att starta en lunchrestaurang i fastigheten.

   – Lokalen vi är i är ett gammalt äldreboende. Så kök fanns redan när vi startade, men vi fick göra om lokalen så det skulle följa gällande regler, berättar Marie.  

    – När vi startade bodde först fem personer i äldreboendet i en närliggande fastighet. Då serverade vi dem mat, och gjorde matlådor till hemtjänsten, fortsätter Anette. 

Både Marie och Anette är uppvuxna ihop i Falerum och värnar om den lilla orten. Idag har de övervägande besökare utifrån men även många äldre från närområdet äter sin lunch på restaurangen. 

   – Förutom lunchrestaurang och café har vi även catering till begravningar, kalas och annat. Vi lånar även ut lokalen om det behövs när någon beställer mat av oss, berättar Marie. 

Klassisk husmanskost
I lunchrestaurangen är det fokus på klassisk husmanskost med lite olika rätter som spätta, schnitzel och raggmunk. Men det finns även hamburgare och kebabtallrik. Och det finns alltid pannkakor till de små. 

    – Vi vill ha mat som passar alla, berättar Marie.