Matilda Källander driver Källanders Möbeltapetsering i Falerum

Strax utanför Falerum, i Viaholm, bor Matilda Källander med sin sambo och deras två hundar. I närheten av bostaden har hon sin tapetserarverkstad, Källanders Möbeltapetsering.

Matilda, som kommer från Nyköping, började efter studenten att studera till föremålsantikvarie vid Uppsala universitet – Campus Gotland. Det var även där hon träffade sin sambo. Efter avklarade studier flyttade de till Linköping, där hon började jobba på Flygvapenmuseum som föremålsintendent.

– Jag har alltid varit intresserad av historia och hantverk, framför allt att arbeta med historiska material och metoder, berättar Matilda.

Det brinnande intresset för att bevara det gamla gjorde att Matilda studerade vidare till möbeltapetserare. Hon gick ett lärlingsprogram på distans, från Hantverkslärling via Leksands folkhögskola i tre år, och hade under den tiden en lärlingsplats på en tapetserarverkstad i Linköping.

Sedan fyra år tillbaka bor Matilda och hennes sambo i Viaholm, strax utanför Falerum. Ett stenkast från bostadshuset, med en promenad på en halv minut, har hon sin egen tapetserarverkstad, Källanders Möbeltapetsering.

Idag jobbar Matilda deltid på tapetserarverkstan i Linköping, där hon tidigare hade sin lärlingsplats. Den resterande tiden lägger hon på den egna verkstaden.

– Jag tycker det är jätteskönt att kunna variera arbetet i Linköping med arbetet i verkstaden hemma. I Linköping får jag träffa mina fina kollegor, och hemma kan jag jobba i min egen regi, berättar hon.

Matilda har nu drivit eget företag i två år och haft själva tapetserarverkstaden i gång i ett år. Det fungerar väldigt bra och hon får in arbeten idag från både privatpersoner och företag.

– Just nu arbetar jag med en lamino, två 50-talsfåtöljer, en Karl Johanstol, och en soffa, berättar hon.

Matilda märker av att många idag vill bevara det gamla, och ha en egen prägel på de möbler man har i hemmet. Och det känns som att tapetseraryrket har fått ett litet uppsving.

– Ofta vill man idag bevara möbler som man kanske har ärvt, många vill använda det som är eget och lite unikt, berättar hon.

För Matilda är skapandet och hantverket det bästa med hennes yrke, att få jobba med händerna och att få göra en trött, ledsen och nedsutten möbel fin igen. Mötet med kunderna, som hon får förtroendet av, är också en stor del av hennes jobb.

– Det personliga mötet med mina kunder blir så himla genuint. Att få förtroende att göra i ordning en gammal ärvd möbel, som sen får ett nytt liv, så den kan få leva vidare, är riktigt fint, avslutar hon.

Text: Frida Almqvist 
Foto: Privat