Nöjeskarusellen firar 40-årsjubileum

NÄRHETER: En resa genom glädje och gemenskap

Eldsjälarna bakom starten

Den 21 februari 1984 grundades Nöjeskarusellen av ett gäng passionerade eldsjälar. Den allra första styrelsen bestod av Annika Rödin (då Claesson), Bengt-Otto Ottosson, Bengt-Olof Yman, Arne Persson, Tommy Falkeholm, Anders Hagander och Pether Skoglund. Namnet Nöjeskarusellen var Bengt-Otto Ottossons idé, och föreningens första ordförande var Annika Rödin.

Karnevalens färgglada start

Sommaren 1984 gick startskottet för den första karnevalen, med en barnkarneval på fredagen och en vuxenkarneval på lördagen. Valdemarsviksborna kunde rösta fram årets karnevalsdrottning och karnevalskung, som fick åka med i karnevalståget i en öppen sportbil. 1992 inleddes ett samarbete med Svenska Kryssarklubben och Waldemarsviks Segelklubb, vilket utökade festligheterna till att börja redan på torsdagen.

1994, i samband med Valdemarsviks 350-årsjubileum som handelsplats, bytte evenemanget namn till Karnebåtfestivalen. Barn- och vuxenkarnevalen slogs ihop till en gemensam fest för alla åldrar. I år hoppas Mimmi Trysberg, som har varit med i Nöjeskarusellen sedan 1986, på stort lokalt engagemang i karnevalståget.

Sveriges största sillbord

1994 introducerades traditionen med Sveriges största sillbord, uppdukat på Storgatan med kommunens politiker som serveringspersonal. Dock uppstod problem när polisen mottog klagomål om alkoholintag, vilket inte var tillåtet enligt den lokala ordningsstadgan. Under några år flyttades därför sillbordet till området bredvid Rosariet i väntan på att kommunen skrev om den lokala ordningsstadgan så att det tilläts att inmundiga starka drycker på Storgatan.

Med ett vikande deltagande beslutade Nöjeskarusellen att lägga ner sillbordet och i stället starta Valdemars Salonger. Detta visade sig vara en succé, med cirka 400 deltagare som på fredagskvällen samlas för att njuta av en sommartallrik och underhållning.

Sveriges största barnkalas

Sommaren 1999 arrangerade Nöjeskarusellen Sveriges största barnkalas, där 584 barn serverades läsk, bullar, glass och godispåsar. Trots bedriften tillskrevs rekordet felaktigt till Västervik i Guinness Rekordbok.

Måndagsunderhållningen

Måndagsunderhållningen i centrum startades sommaren 1985 och hölls fyra måndagar i juli. Underhållningen bestod av lokala artisters framträdanden, musikquiz och andra överraskningar.
Clownen Beppo, alias Magnus Jonsson, och hans medhjälpare Annika och Mimmi, bjöd på barnunderhållning.

En populär aktivitet var musikquizet Peng för refräng, där publiken fick gissa refrängen på en låt. Mimmi berättar om Margareta från Norrköping, en återkommande deltagare som ofta tog hem vinsten.

Måndagsunderhållningen fortsatte till och med 1992, men karnevalens ökade omfattning krävde mer tid och resurser, vilket ledde till att den lades ner.

Sommar i Parken

I slutet av 1980-talet började Nöjeskarusellen arrangera Sommar i Parken i Grännäsparken, först i samarbete med Folketsparksföreningen. Populära artister som Lili & Susie och Rob ’n’ Raz uppträdde. Evenemanget har fortsatt och de firade sitt 30-årsjubileum i Grännäsparken. Årets stora dragplåster är Boney M.

Nyårsrevyn

Sedan slutet av 1980-talet har Nöjeskarusellen presenterat en lokal nyårsrevy av hög klass. 2019 blev de uttagna att delta med ett nummer i Revy-SM, vilket vittnar om den höga kvaliteten på deras föreställningar.

Ideellt arbete för allas skull

Medlemmarna i Nöjeskarusellen lägger årligen ner många timmar på att under-hålla och glädja invånarna i Valdemarsviks kommun och dess besökare. Vid behov samarbetar de med andra föreningar och produktionsbolag för att skapa professionella evenemang.

  • Vi är en bra förening att samarbeta med, med lång erfarenhet av att arrangera saker på ett professionellt sätt, säger Mimmi Trysberg.

Nöjeskarusellen har genom åren blivit en symbol för gemenskap och glädje i Valdemarsvik. Deras arbete och engagemang fortsätter att lysa upp tillvaron för många. Grattis till 40 fantastiska år,
Nöjeskarusellen!

Text: Thomas Ekh
Foto: Nöjeskarusellen