Bortglömd by när Respexet i Grebo firar 30 år

Det blev inget bortglömt jubileum när Respexet firade 30 år 2021, men ett försenat. Men i år är det dags och det med den ”Den bortglömda byn”.

Allt startade på våren 1991, då alla föreningar i Grebo planerade för en kulturvecka. Samtliga föreningar i byn var engagerade och skulle ha ett inslag var under veckan som skulle ske i augusti samma år. Byalaget fick uppdraget att göra en lokalrevy. Ett antal entusiaster började planera och skriva ihop en mängd olika sketcher. Först och främst behövde de hitta på ett namn. Valet blev ”Respexet”.

– En förkortning av ”respektlöst spex”, berättar Dick Zeijlon som är den enda kvarvarande originalmedlemmen och en av manusförfattarna till årets folklustspel.

– Från början gjorde vi mest korta revynummer uppbyggda på olika sketcher med lokalanknytning. Nu på senare år har det blivit mer en sammanhängande historia, fortsätter han. 

I år är det dags för det 25:e spexet och premiären sker den 21 juni på Klockarängen i Grebo. Dick har varit med och skrivit det mesta av föreställningarna under åren, i år har han skrivit tillsammans med Kerstin Bergström.  

På scenen i år medverkar 14 personer. Dessutom är det ett gäng som hjälper till runt omkring scenen. Inför den stundande premiären känns det lovande.

– Då vi är utomhus är vädret det mest osäkra för oss. Vi har tidigare varit med om snö, regn och hagel under åren. Men det har alltid löst sig, berättar Dick. 

”Den bortglömda byn”
”Den bortglömda byn” – titeln på årets spex – är något så ovanligt som en Respexetpjäs som utspelar sig i nutid, trots att den samtidigt utspelas på 1800-talet. En liten by på landsbygden i Östergötland har nämligen glömts av nutidens jäkt och lever kvar på det gamla sättet. Enda kontakten med omvärlden sker via Handlarn, som förser byn med nödvändiga saker i utbyte mot brännvin, höns och grisar m.m. Allt hade nog fortsatt sin gilla gång om inte ett par skjutjärnsjournalister, Jan och Linda, råkar gå vilse i skogen i jakt efter Carolas sommarstuga och snubblar över den bortglömda byn. De inser snart att det här finns möjlighet till ett riktigt scoop, men varför är byns självutnämnde ledare Måns så ovillig att låta dem stanna, och hur överlever man utan tillgång till sjukvård och rosévin?