Hejsan Åtvidaberg med omnejd!

Jag tänkte skriva om något viktigt som semesterångest, bästa jordgubbssorten eller hur du bör hushålla med vattnet till dina odlingar, men det slutar hela tiden upp vid valp. Valp valp…valp.

Precis som en småbarnsförälder går in i ”bäbisbubblan” så har jag och min make trätt in i ”valpbubblan” och vi blir nog kvar där ett tag till. Så jag tänkte berätta hur den där bubblan ser ut hemma hos oss?

Vi har ju redan en fin shiba-kille sedan 5 år tidigare, men nu har vi sedan ca 2 år tillbaka försökt få in en till liten shiba-krabat i familjen. Det har gått sådär. Utöver att hundar varit hårdvaluta under covid19, och trots kontakter inom rasen, så har det inte blivit något. Vi har varit nära, både med egen kull och att få valpar från andra, men tikarna har gått tomma.

Men nu skulle vi kanske få en valp, äntligen! Vår Kuro (Hunden) har ju fått dejta en synnerligen fin lady. Så om det blev något var det ju självklart att vi äntligen skulle kunna få en valp, men det är ju OM det blev något av parningen. Det tar ju några veckor innan man vet säkert, så vi väntade. Innan vi fått svar på om Kuro skulle bli pappa, dök plötsligt en annan uppfödare upp och hänvisade oss till en redan född tikvalp som köparen plötsligt hoppat av p.g.a. personliga skäl. Vi skulle få ta den valpen om vi ville. Så här erbjöds vi plötsligt drömhunden, en röd shiba-tik. Vi visste ju inte vad eller OM det skulle komma ut någonting från Kuros dejt med sin dam.

Så plötsligt fick vi en valp flera veckor tidigare än planerat. Valp kräver planering. Massa planering. Vi har Valpsäkrat insidan av huset och trädgården. Vad är att valpsäkra? Ja, jo vi har tejpat och klistrat och gömt alla skrymslen där det finns elkablar, (Speciellt fibernätskabeln vill man ju inte få avbiten under sommarsemestern) sen är ju ungefär allt som växer i en kruka eller ute i vår trädgård giftigt för hundar, visste ni det? Nu vet jag det. Googlar man så finns det långa listor. Nästan all mat också. Lök, choklad, vindruvor, körsbärskärnor, Funkia, berberis, alla lökar som liljekonvaljer, påskliljor, scilla… Sen äter ju valpar gärna restprodukterna som hjort, grävling, skator och katter så snällt lämnar efter sig.

Men vi har alltså längtat och planerat hela våren, säkrat och studerat. Vi tänkte att nu är vi redo, vi har ju redan gått igenom detta en gång tidigare, hur svårt kan det vara? Sen får vi hem en helt bedårande, fantastiskt lugn, pytteliten valp, raka motsatsen till vår Kuro. Den här lilla donnan är överallt, helt ljudlöst. Hon har nog stämplat varenda blad i hela trädgården med sin lilla nåldyna till mun. Raka motsatsen till vår vuxna hund som alltid ratat allt som inte är kött, eller inlindat i kött. Vi turas om att sova med valpen, då vår säng är för hög för henne. Och vi har anpassat våra arbetstider och semestern utifrån att vi ska kunna vara med vår lilla valp dygnets alla timmar – För att vi VILL vara med henne. Just nu är denna sammetslena lilla raptorsaurus, hela vår värld. Hon heterYoshika och tyvärr kan jag inte skriva om någonting annat.

…Kuro blev pappa till tre fina valpar, en tik och två hanar. 

Så nu kan han äntligen titulera sig som ”Pappa”.