Hallingebergs Dansgille 50 år i år!

NÄRHETER: DET STARTADE MED DANSKURSER 1973

Varje torsdag mellan klockan 19:00-21:30 är det full fart med dansträning i Godtemplargården i Hallingeberg.

När vi kom på besök var träningen i full gång med åtta par som dansade. Det är pardans, gillesdans, folkdans och även litet mera komplicerade kadrilj. Normalt är det livemusik med spelmännen Ulf Fors, Birgitta Svensson och Carl Erik Svensson. Idag blev det dock musik via datorn på grund av sjukdom.

– Det är bättre med livemusik för då kan tempot anpassas bättre till övningen, säger en av deltagarna.

Det startade med danskurser

I år firar Hallingebergs Dansgille 50-årsjubileum och på deras önskelista finns att få in fler som vill dansa, särskilt yngre.

– Det startade med danskurser, berättar Pelle Johansson, som har varit med sedan starten.

Efter att danskurserna upphörde fanns intresset av att fortsätta och då bildades Hallingebergs Dansgille.

Idag leds träningarna av föreningens dansledare Lennart Larsson, Inger Ljunggren och Ulf Andersson,

Genom åren har Dansgillet varit på olika dansfestivaler och visat upp sig. På midsommarafton är det hektiskt där de dansar i Hallingeberg och deltar även i kyrkan. Då gör de även dansuppvisningar i Lofta och på Hammarsbadet i Gamleby.

Motion för både kroppen och knoppen.

– Folkdans är både roligt och en bra motion, säger föreningens ordförande Kerstin Johansson. Det är även bra för rörligheten.

Kadrilj mycket omtyckt men det är en dansform där man måste tänka på alla steg och svängar.

Nya deltagare är välkomna

Deltagarna kommer även från närliggande orter, Västervik, Gamleby och Blackstad, för att dansa. I början var det även yngre deltagare men idag är medelåldern hög.

– Alla är välkomna och man behöver inte kunna dansa folkdans, säger Lennart Larsson. Det behöver heller in vara jämna par.

Stor gemenskap

Samtal med deltagarna vittnar om att de har roligt tillsammans och man är måna om varandra. Vi ser även att man hjälps åt att komma rätt i stegen, om någon kommer litet fel. Är man nybörjare så får man hjälp och instruktioner hur man gör.

Text: Anette Ekh
Foto: Thomas Ekh

1 / 8