Upptäck ett nytt intresse! Eller återuppta ett gammalt.

Alla föreningar. På ett torg. Det är målet när Åtvidabergs Sparbank tillsammans med Åtvidabergs kommun arrangerar Föreningsdagen den 21 maj.

Lördagen den 21 maj klockan 11-14 händer det grejer på Stora torget i Åtvidaberg. Då arrangerar Åtvidabergs Sparbank och Åtvidabergs kommun Föreningsdagen. En dag som bjuder på aktiviteter där du kan hitta och testa på nya som gamla intressen.

– Vi tänker oss ett myller av människor och ett kreativt torg med alla möjliga saker där alla föreningar samlas, säger Christian Ottosson, vd på Åtvidabergs Sparbank.

Arrangemanget är nytt för i år. Idén kommer från Åtvidabergs Sparbank som vill få igång föreningslivet efter pandemin.

– Många föreningar har haft det tufft under pandemin och de har inte kunnat arrangera aktiviteter som tidigare. Då föreningslivet är en hörnsten för ett levande samhälle vill vi vara med och stötta, säger Christian. Vi tror att föreningsliv är viktigt för alla – såväl för barn och ungdomar som vuxna.

Varje förening som deltar kommer ha sin egen utställningsplats där föreningarna själva väljer hur de visar upp sig. Det kommer även vara underhållning från lokala förmågor.

Föreningslivet är en hörnsten för ett levande samhälle och det vill vi vara med och stötta

– Det kommer bli en spännande dag där man såväl kan hitta ett nytt intresse eller återuppta ett gammalt, berättar Christian. Vi tror att det är viktigt för människor att hitta ett sammanhang – barn och ungdomar behöver ha meningsfulla saker att göra på sin fritid.

Hittills har intresset varit stort, men man hoppas fortfarande på fler föreningar som vill vara med.

– För att delta som förening ska man skicka in en anmälan senast den 22 april till info@atvidabergsspb.se. Med en sådan här dag tänker vi att vi ska göra det lite lättare att ta kontakt med en förening som man varit nyfiken på.

Det är mycket ideellt arbete i föreningarna redan idag. Manifestationen är även skapad för att visa hur mycket de ideella föreningarna arbetar idag och hur viktiga de är för samhället.

– Föreningarna skulle inte fungera utan alla dessa eldsjälar som tar hand om alla barn, ungdomar och vuxna. Vi behöver manifestera lite – vi vill visa upp vad som finns, så föreningarna kan hitta nya eller gamla medlemmar. Vi välkomnar alla till torget den 21 maj – det blir en kreativ dag med många spännande och roliga aktiviteter, avslutar Christian.

Från vänster: Sara von Wirèn, Oskar Bermlid, Ingela Thornberg, Lisa Nilsson, Johan Bülow, Andreas Dernelid, Christian Ottosson.

Text: Frida Almqvist
Foto: Mathias Lindholm