Stora drömmar och nya idéer på årets UF-mässa

Innovatörers, entreprenörer och kreatörer hade alla samlats på Torggatan 3 för årets UF-mässa. Mässan, där elever från Bildningscentrum Facetten som driver UF-företag ställer ut, imponerar. UF-företagen som fanns på plats erbjöd en rad olika produkter som smarta reflexer, drinkskydd, mensskyddsautomater, läromedel, exklusiva blomlådor, reklampåsar, klimatsmart viltkött, återvunna golfbollar och mycket mer.

Ung Företagsamhet är en ideell organisation som från starten 1980 har utbildat hundratusentals gymnasieelever i entreprenörskap. Torsdagen den 24 mars hade 40 gymnasieelever från Åtvidaberg samlats för UF-mässan för att sälja sina produkter och tjänster.

SYD (Safe Your Drink) var ett av dem. Thea, Tilde, Denise, Norah och Jonna tagit fram ett silikonlock som du sätter över ditt glas eller kopp.

– Du kan exempelvis använda skyddet på krogen så att ingen lägger droger i din drink. Eller skydda läsken från getingar en varm sommardag eller från att kaffet ska skvätta ur koppen när du kör bil. Locket är elastiskt och passar till det mesta och har ett tillhörande sugrör, sa Tilde.

Ett annat var Strong Woman UF där Maya och Matilda har tagit fram en mensskyddsautomat som kan finnas utplacerade på offentliga toaletter och arbetsplatser för att kvinnor alltid ska ha tillgång till mensskydd. Idén har väckt mycket uppmärksamhet och företaget har gått till SM-final i Ung Företagsamhet.

Jag träffade även Golf Recycle UF där Andreas, Pontus, David, Hampus och Melker besökt golfbanor med dess omnejd för att leta upp golfbollar. Sen har de tvättat och sorterat golfbollarna som de sedan säljer. Både miljövänligt och smart.

Garden Box UF där Alexander, Benjamin, Anton och Lukas tillverkar och säljer blomlådor i trä, plåt, med spaljé eller utan spaljé.

Årets vinnare
På UF-mässan skulle också vinnare utses i kategorierna Bästa monter, Bästa vara/ produkt, och Bästa företag. Juryn bestod av Petter Krantz från ÅSPB, Elin Kristensen, Butikschef på Eurosko & egenföretagare, Kjell Marsh från Nordsjö idé och design, Annelie Lindgren från Polyamp och Tobias Lindqvist från Elektrotermo. Juryn valde följande vinnare:

Bästa monter – Solve UF
Bästa vara/produkt – Lär dig UF
Bästa företag – Strong woman UF

– Vilka ungdomar och vilka entreprenörer vi har, säger Oscar Friström från Bildningscentrum. Det finns flera affärsidéer här som har möjlighet att bli framgångsrika aktiebolag efter UF-året och jag hoppas att några vågar ta chansen.

Vilken dag! Vilket besök! Så kul att se den energi och företagsamhet som spirar hos våra ungdomar. Det känns ljust för framtiden!

Text: Frida Almqvist
Foto: Thomas Ekh

1 / 7