Inte bara tennis – Åtvidabergs Tennisklubb erbjuder även bordtennis och badminton

Åtvidabergs Tennisklubb är en av kommunens anrika föreningar. Klubben bildades 1935 och har som många andra föreningar i Sverige haft både goda och mindre goda tider.

Vi träffar delar av föreningens eldsjälar efter ett öppet hus i Tennishallen. Ungdomar mellan 10 och 15 år bjöds in att prova bordtennis och badminton. Några intresserade kom men tidpunkten kanske inte var den bästa då många fortfarande var på lov. Men stämningen var ändå positiv hos arrangörerna och idéer bollades om att göra nya försök framöver.

Runt bordet efter arrangemanget sitter föreningens ordförande Thomas Winberg, bordtennistränaren Christer Karlsson, klubbens badmintonansvarige Mats Sundin och badmintontränaren Julia Huanuco samt Karl-Henrik Solberg. Vi känner att de utstrålar gemenskap och en vilja att erbjuda möjligheter för alla som vill spela tennis, bordtennis och badminton, trots pandemi och konkurrens från andra idrotter om utövare och ledare. Det finns en tillväxt med utövare och ledare i klubben.

Tennissektionen är fortfarande klubbens huvudverksamhet med många utövare. Ungdomsverksamheten har varit mycket aktiv och trots pandemin och restriktioner har många ungdomar fortsatt träna tennis. Det är roligt att det är lika många tjejer som killar.

Klubben har även drivit ett projekt, Tennis för alla, genom ett ekonomiskt stöd från Svenska Tennisförbundet. En av ungdomsledarna, Sebastian Lööf, har haft ett samarbete med skolor i kommunen där eleverna fått prova på att spela tennis.

Innan vi lämnar Tennishallen passar vi på att träffa delar av träningsgruppen som kommit för att träna bordtennis. Gruppen är blandad i åldrar, både äldre gentlemän och yngre killar.

Liam Lind och Wincent Blomqvist har varit med i cirka tre år och Jack Loord ett och ett halvt år. Liam har alltid gillat att spela pingis. Han och hans pappa brukade alltid spela när de hade möjlighet på semestern. När han upptäckte att Tennisklubben även hade en bordtennissektion gick han med i klubben.

Wincent och Jack kom i kontakt med bordtennis i skolan och tyckte det var roligt att spela.

  • Det bästa med bordtennis är att det är en sport för alla, säger Wincent.

Deltagarna i de olika träningsgrupperna har olika förväntningar. Några vill bara spela och träna för skoj skull, några vill gärna tävla. Det finns inget krav utan du väljer själv hur du vill göra. Tack vare ett samarbete med andra klubbar kan klubben ha en tränare, Christer Karlsson.

För några år sedan startades Östgötatouren i bordtennis där man har tre deltävlingar per år. Tävlingen är för ungdomar 10–17 år och är uppdelad i olika åldersgrupper, singel- och dubbelspel.

  • Redan första året vann jag totalsegern i min åldersklass, berättar Wincent.

Klubben hoppas kunna rida på den nya pingisvågen där Sverige har flera världsstjärnor som Truls Möregårdh, VM-tvåa i singel, och Mattias Falck/Kristian Karlsson, världsmästare i dubbel. Historiskt brukar svenska framgångar locka nya deltagare till föreningarna.

Klubben har även en badmintonsektion, som i dagsläget mera är på hobbynivå, där man hoppas få fler deltagare. Dock är sporten litet anonym, jämfört med andra sporter, och har inte några större svenska stjärnspelare. En av klubbens instruktörer är Julia Huanuco som har en internationell karriär. Hon har spelat i
Nederländerna, där hon även startade en klubb, och tagit med sig mycket erfarenhet till Åtvidaberg. Till sin hjälp har hon klubbens ansvarige för badminton, Mats Sundin.

En stor fördel med badminton är att det är enkelt för nybörjare att f

  • En stor fördel med badminton är att det är enkelt för nybörjare att få i gång ett spel, säger Julia.

Klubben hoppas på att kunna få till projekt där de kan vara ute i skolorna och visa upp bordtennis och badminton för att locka flera ungdomar att börja spela. Det är förhållandevis billigt att vara med i Åtvidabergs Tennisklubb. Som deltagare kan du träna fyra timmar per vecka under vår och höst för en kostnad på 1 550 kronor.

Text: Thomas Ekh
Foto: Thomas Ekh & Åtvidabergs Tennisklubb