Kungsviks Gårdsbutik Lillstugan – en idyll för stora och små 

Tio minuters bilfärd från Åtvidaberg, genom vackra hagar, hittar du Kungsvik. Där kan du njuta av en lugn och lantlig atmosfär och smaka på närodlade delikatesser på Kungsviks gårdsbutik och Dolores Gårdsfik.

År 2004 dog Marcus. Cattis Brusman Nilsson andra av fem barn, sedan födseln multihandikappad.

– Läkarna trodde att Marcus bara skulle blir tre år gammal, men han blev 16 år. Det var en otroligt tuff tid, men Marcus fick bo och leva hela sitt liv hemma hos oss och fick ett värdigt avslut, berättar Cattis.

Efter Marcus bortgång bestämde sig Cattis för att göra någonting för sig själv. Hon började studera djurhomeopati och veterinärmedicin i Mora. Några år senare flyttande Cattis och mannen Robert med familj till Kungsvik där de idag driver verksamheten. Robert arbetar med Kungsviks Alltjänst och Cattis med Kungsviks Gårdsbutik. Väninnan Camilla Thor, som hon mötte under studietiden i Mora, bakar och har mestadels hand om Dolores Gårdsfik, som också finns på gården.

– Jag har alltid älskat djur och nu kan jag göra det som jag alltid har drömt om, berättar hon. Utan Marcus hade inget av det här hänt. 

– Vi vill vara ett utflyktsmål. Man ska kunna komma hit utan att känna sig tvungen att handla något, man ska bara vara, fortsätter hon.

På Kungsviks gårdsbutik Lillstugan kan man idag träffa djuren, besöka butiken och fika.

Träffa djuren
Kossor, hästar, Linderödsgrisar, Gestrikefår, Gotlandsfår, höns, ankor, Angorakaniner och Dvärgvädurar huserar på gården tillsammans med hundarna Chip och Tezz och gårdens katter. På torsdagar under sommaren, under Torsdagsturen, hålls även guidade turer kostnadsfritt. 

Besök butiken
I butiken hittar du härlig inredning i gårdsromantisk stil. Här finns även produkter som de förädlat från gården till försäljning, såsom skinn, skinnprodukter växtfärgat garn och honung från deras egna bisamhällen.

Ta en fika hos Dolores
På gården finns även ett gårdsfik där du bland annat kan köpa hembakat fikabröd, kaffe, korv och glass. 

– Att jag får delge andra det jag har byggt upp här gör mig lycklig, att jag kan dela med mig av detta till andra, avslutar hon.