Öppen Träffpunkt för dig som är 65 + 

För att bryta isolering och ofrivillig ensamhet startar Åtvidabergs kommun upp en ny verksamhet för dig som är 65 +. 

Malin Svensson och Clara Säberg arbetar idag som aktivitetssamordnare inom äldreomsorgen i Åtvidabergs kommun och kommer nu att starta upp den nya verksamheten.

– Isolering och ofrivillig ensamhet är ett av våra större samhällsproblem idag, och vi vill göra något åt detta, berättar Malin.

Idén växte fram och nu är Öppen Träffpunkt igång. Detta kommer bli en mötesplats för alla över 65 år. Du behöver inte ha någon kontakt med hemtjänst eller en plats på något boende – detta är för alla över 65 år som är intresserade av att komma ut och träffa andra människor.

Öppen Träffpunkt
Varje måndag mellan klockan 9 och 11 och mellan klockan 13 och 15 med start den 11 september kommer träffarna äga rum. Platsen är Östergårdens aula, på Ingatorpsvägen 2A i Åtvidaberg och ingen föranmälan behövs.

– Kom som du är – det finns inga krav. Det serveras kaffe och hembakat fika till självkostnadspris och det finns möjlighet till aktiviteter som spel, pussel, med mera. Men du behöver inte delta om du inte vill, berättar Malin. Har du egna önskemål tar vi gärna emot dessa och i den mån det är möjligt försöker vi ordna det. Vi kan även hjälpa till med digital handledning om man har frågor kring det, berättar Malin.

– Framöver kommer vi få besök och ha temadagar med olika aktörer. I oktober kommer biståndshandläggare från kommunen och informerar om vad de gör. I november kommer vi troligtvis prata IT-säkerhet och i december kommer vi ha musikunderhållning, berättar Clara.

Målet är att få äldre att komma ut och bryta sin ensamhet och hitta nya gemenskaper. Att få känna samhörighet är viktigt och vi vill erbjuda en plats där vi träffas, umgås och trivs! 

– Vi funderar även på att anordna Träffpunkt utanför Åtvidaberg, kanske i Grebo eller i Kvarnvik, men inget är bestämt ännu, berättar Malin.

    – Vi hoppas på att många vill komma hit, varmt välkomna!

Söker volontärer
Åtvidabergs kommun söker även volontärer till äldreomsorgen. Någon som exempelvis kan komma till ett boende och läsa tidningen en gång veckan, ut och gå med någon eller åka till ett boende för att dricka kaffe en gång i månaden. Kanske har du ett intresse som du vill dela med dig av, eller spela kortspel tillsammans med andra, det finns möjligheter!

– På grund av pandemin stannade hela volontärverksamheten av. Nu behövs en omstart och vi söker dig som vill ge en stund av din tid till en medmänniska, berättar Malin.

– Du kan göra det som passar dig, det finns inga krav och inga måsten. Bonusen är att samtidigt som man gör en god sak, så ger det så mycket för en själv också, fortsätter Clara.

Hör av dig om du vill veta mer om Öppen Träffpunkt eller om du är intresserad av att bli volontär på
073-840 57 98 eller på aktivitetsansvariga@atvidaberg.se
Följ oss gärna på Instagram @guldkant_abg