Smak i fokus i Lönnebergas smaksatta grillsortiment

NYHETER: GRILLSÄSONGEN STÅR INFÖR DÖRREN

Lönneberga lanserar två kycklingnyheter till sitt populära färdigkryddade grillsortiment. Färdiga spett har blivit lite av ett signum för Lönneberga, nu lanseras Kycklingspett Barbeque. För de som söker variation lanseras Grillmix med 4 minispett Mild Jalapeño och 4 kycklingben Grillkrydda.

Nu är Lönnebergas hela grillsortiment av färsk, färdigkryddad svensk kyckling i butik – redo att läggas på grillen.

  • Den färdigkryddade kycklingen är för alla smakälskare och tillfällen då man vill att det ska gå extra smidigt vid grillen, utan att kompromissa med varken kvalitet eller smak. Det ska vara enkelt att samlas kring god mat, säger Irène Degerman, Brand manager Lönneberga.

Lönnebergas grillsortiment omfattar totalt åtta smaksatta grillprodukter och självklart hela det naturella sortimentet.

Fredagskocken Mattias Larsson har komponerat tre riktigt smakrika och lättlagade grillrecept som du hittar nedan.

Text: Thomas Ekh

Recept

Libanesisk kycklingfest

Visst är det så att många smaker gör måltiden lite godare? Här har vi utgått ifrån vår färdiga grillmix med både spett och klubbor i två olika smaksättningar och adderat plockmat med inspiration från det libanesiska köket.

4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter

  • 1 förpackning Lönneberga Grillmix (á 620 gram)
  • 4 libabröd

Myntabulgur

  • 2 dl bulgur
  • 3 msk pressad citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl hackad mynta
  • salt

Syrad rödlöksallad

– 1 rödlök
– 1 msk pressad citronsaft
– 1 msk hackad persilja
– salt

Paprikahummus

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 500 g kokta kikärtor
  • ½ dl tahini (sesampasta)
  • 200 g rostad paprika på burk
  • ½ dl pressad citronsaft
  • ½ dl olivolja
  • salt

Vitlöksyoghurt

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 2 msk hackad persilja
  • salt

Så här gör du:

Myntabulgur: koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Låt den svalna och blanda med
citronsaft, olivolja och mynta. Smaka av med salt.

Syrad rödlöksallad: skala och skiva rödlöken tunt. Blanda med citronsaft, persilja och en nypa salt.

Paprikahummus: riv vitlök och mixa samtliga ingredienser till hummusen. Smaka av med salt.

Vitlöksyoghurt: riv vitlöken och blanda ihop ingredienserna. Ställ svalt till servering.

Kyckling: grilla kycklingen enligt anvisningen på förpackningen. Grilla även bröden någon minut på
slutet.

Servering: servera kyckling och bröd med alla goda tillbehör i skålar och låt alla bygga sin perfekta
tallrik.

Kycklingspett BBQ & grillad sallad

Grillat är väl ändå godast, och den klassiska BBQ-kryddan är svårslagen. Servera dina grillade spett tillsammans med en grillad sallad och en magisk beamayo.

4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter

  • 1 förpackning Lönneberga Kycklingspett BBQ (á 480 g)

Grillade grönsaker

  • 300 g grön sparris
  • 250 g cocktailtomater
  • 400 g små potatisar, kokta
  • 65 g ruccola
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Beamayo

– 1 schalottenlök
– ½ dl vitvinsvinäger
– ½ dl vatten
– dragon- och persiljestjälkar
– 2 äggulor
– 1 msk dijonsenap
– 3 dl olja med naturell smak
– salt
– 2 msk finhackad dragon
– 1 msk finhackad persilja

Så här gör du:

Beamayo: skala och finhacka schalottenlöken, lägg i en kastrull tillsammans med vinäger, vatten och
stjälkarna från dragonen och persiljan. Koka ner tills cirka 2 msk återstår. Sila reduktionen och låt den
svalna.

Lägg äggulor, dijonsenap, reduktionen du precis kokat ihop och en rejäl nypa salt i en matberedare.
Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta under mixning till en fin majonnäs. Smaka av med salt och
blanda sedan ner de hackade örterna.

Kyckling: grilla kycklingen enligt anvisningen på förpackningen.

Grillad sallad: ansa sparrisen och blanda med cocktailtomater och potatis. Häll på lite olja, salt och
svartpeppar och rör runt försiktigt. Grilla grönsakerna några minuter till fin grillyta.

Servering: fördela de grillade grönsakerna på fyra tallrikar och strö över ruccola. Toppa med
kycklingen och en klick beamayo.

Caesarspett

Kycklingspett är en riktig favorit som går hem hos alla. Här serverar vi den med en fräsch hjärtsallad grillad i halvor och toppad med en smakrik dressing som påminner om den du har till en caesarsallad och riven parmesanost. Alla vill ta mer!

4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter

  • 1 förpackning Lönneberga Kycklingspett Paprika & Örter (á 480 g)

Grillad hjärtsallad

  • 2 hjärtsallader (eller gemsallader)
  • 200 g cocktailtomater
  • 4 salladslökar
  • 50 g parmesanost
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Sardelldressing

  • 25 g sardeller (i olja, avhälld vikt)
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk hackad persilja
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk olivolja

Så här gör du:

Sardelldressing: hacka sardeller, schalottenlök och vitlök. Blanda med resterande ingredienser till
dressingen.

Kyckling: grilla enligt anvisningen på förpackningen.

Sallad: halvera salladen och ringla över lite olja. Grilla några minuter till fin grillad yta.

Servering: halvera tomaterna och lägg upp salladen och tomaterna på ett fat. Ringla över dressingen.
Strimla och strö över salladslöken och hyvla eller riv över parmesanosten. Servera salladen till den
nygrillade kycklingen.

Smaklig måltid!

Recept: Mattias “Fredagskocken” Larsson för Lönneberga 2024