Musikkåren firar 100 år

”Ni måste titta på mig, inte bara i noterna! Och lyssna på varandra!” ropar dirigent Tommy Friström från sin plats framför musikkåren. I flera år har han tappert stått där och försökt få oss att skapa musik till den stundande jubileumskonserten. Musikkåren fyllde 100 år redan 2020 och hade då i princip redan repat in material till en konsert. Men pandemin kom emellan och det vi repat in föll i glömska. När vi kom igång igen med repetitionerna fanns tydliga riktlinjer framtagna av Orkesterförbundet. Avståndet mellan musikerna var den viktigaste regeln, och för att kunna följa den fick vi flytta repen från den lilla replokalen i Facetten till den betydligt rymligare Stora Kyrkan. Vi sprang runt med måttband och mätte så att det var minst två meter mellan stolarna. Sedan dess har restriktionerna tagits bort och vi har kunnat repa som vanligt under några månader. 

Kyrkan är en svårslagen plats att framföra musik. Det är också här som själva konserten ska äga rum den 22 oktober. Musikkåren kommer då att vara förstärkt av en del tidigare medlemmar, varav några idag är professionella musiker. Åtvids Kammarkör kommer att medverka. Musikkårens bredd kommer att märkas av, dels genom en rolig blandning av olika musikstycken, dels genom att några av kårens medlemmar kommer att gå utanför blåsmusiken och sjunga och spela flygel. 

Den som tror att musikkåren bara spelar marscher kommer att få sig en aha-upplevelse. Konserten innehåller bara en enda marsch, en äldre jubileumsmarsch specialskriven till kåren. I övrigt kommer man få njuta av musikal, filmmusik, pop, körverk och mycket annat. 

Att spela tillsammans med andra är en väldigt speciell upplevelse. Jag gissar att det har nåt att göra med att man är närvarande i ögonblicket. När man läser noter, lyssnar på varandra, tittar på dirigenten och försöker skapa musik så kan man inte tänka på tvätten och disken och det där viktiga mailet på jobbet. Man är här och nu. Det är som att tanka ren energi. 

En annan viktig faktor är förstås gemenskapen. I musikkåren finns människor i alla åldrar, män och kvinnor, personer med vitt skilda yrken och intressen. Här är alla jämlika. Här är alla välkomna. Musiken förenar. Det märks inte minst på att det i musikkåren finns flera föräldrar vars barn också har tagit steget in i kåren. En orkester är en väldigt bra skola för livet. Här lär man sig att lyssna på varandra och samarbeta för att skapa något större. Man inser att varje individ är en viktig kugge i maskineriet och att man tillsammans kan skapa saker som en ensam musiker inte hade kunnat göra.  

Nu hoppas vi att Åtvidabergarna går man ur huse och kommer och firar vårt 100-årsjubileum med oss klockan 15.00 den 22 oktober i Stora Kyrkan. Biljetter kan köpas på biblioteket. 

Fakta om Åtvidabergs Musikkår 
Grundades: 1920 
Medlemmar: 25 
Yngsta medlemmen: 13 år 
Äldsta medlemmen: 75 år 
http://www.musikkaren.se/