Nostalgikvarnen i Björsäter 

En gammal kvarn som var till salu och ett hus överfyllt med retro- och vintageprylar. Det blev Nostalgikvarnen i Björsäter som ägs och drivs av makarna Eva och Torbjörn Nilsson.

Under 30-talet var kvarnen en spannmålskvarn, den lades ner under 50-talet och efter det fungerade den som snickeri och trädgårdsklädesföretag. Sedan 2015 är den Nostalgikvarnen och drivs och ägs av makarna Eva och Torbjörn Nilsson.

– Vi har alltid älskat gamla saker! Loppisar och auktioner har varit vårt stora intresse och nu fick vi äntligen möjlighet att visa upp alla saker för dem som har samma intresse som oss, berättar Eva.

– Nostalgikvarnen idag är ju nästintill som ett museum som är under ständig utveckling, men samtligt har vi sakerna till försäljning, fortsätter Torbjörn.

– Och det är inte bara ”lump” utan fina vintage- och retrosaker, fliker Eva snabbt in. 

Till sommaren 2016 öppnade de upp verksamheten för allmänheten. Och sedan fyra år tillbaka bor de även där, vägg i vägg.

– Söker du någon annorlunda och rolig inredningsdetalj för ditt hem, så finns chansen att du hittar det hos oss, berättar Torbjörn.

Del av en helhetsupplevelse
Sedan några år tillbaka är Nostalgikvarnen en del av Torsdagsturen i Åtvidaberg där flera lokala företag håller öppet på torsdagar under sommaren.

– Vi vill vara en del av en utflykt, en del av helhetsupplevelse. Ta en cykelsemester i Björsäter, det finns badplatser och härliga platser att besöka, säger Torbjörn.

– I sommar kommer vi dessutom fortsätta med vår bakluckeloppis, som vi arrangerar på grusplanen nedanför Nostalgikvarnen. Dessa tillfällen brukar bli väldigt uppskattade och välbesökta, fortsätter han.

Utökat med Nostalgicafé
Till i år har de även utökat verksamheten med ett Nostalgicafé på källarplan med en härlig altan där de bland annat serverar kaffe och glass.

– Vi har under åren tänkt att vi ville erbjuda våra besökare möjlighet att köpa någon enklare fika, och nu kan vi det och det känns verkligen jätteroligt, berättar Eva.

Utställning med mopeder, flipperspel och dockskåp
I anslutning till cafét är Eva och Torbjörn på gång att sätta upp en utställning med gamla mopeder, motorcyklar och flipperspel. Någon plats ska även hittas till alla dockskåp som de samlat på sig under åren.

– Jag älskar verkligen gamla mopeder, de är riktiga konstverk, säger Torbjörn med ett leende

– Varmt välkomna att komma till oss i Björsäter i sommar!