Nutid och historia i Camilla Smedbergs andra roman

Den 3 juni släppte Åtvidabergsprofilen Camilla Smedberg sin andra roman – “Barnen i skogen”. En uppföljare till ”Huset vid Kyrkgränd” som kom ut hösten 2021. 

Camilla bor i Åtvidaberg och jobbar till vardags som ceremonimästare på Linköpings universitet. Vid sidan av arbetet driver hon, sedan tio år,  ett företag som inrymmer hennes stora intresse – lokalhistoria. Inom ramarna för företaget poddar, föreläser, modererar och skriver hon böcker. Tidigare har hon skrivit en bok på uppdrag av Baroniet Adelswärd, Från Adelsnäs till Österby och Torp och hem inom Baroniet Adelswärd, som kom ut 2019 och hösten 2021 romandebuterade hon med Huset vid Kyrkgränd.

Det började med blogginlägg om gamla hus i Åtvidaberg.

    – En kvinna som bodde i huset vid sekelskiftet 1900 förlorade båda sina barn och avled själv en kort tid senare. En anteckning i dödboken gjorde Camilla nyfiken och hon började undersöka vad som egentligen hade hänt.

Ju mer hon hittade om kvinnans tragiska öde, desto svårare hade hon att släppa det. Till slut bestämde hon sig för att skriva en bok.

    – Jag ville skriva om Åtvidaberg där dåtid vävs ihop med nutid. I romanen Huset vid Kyrkgränd får vi följa Frida som tillsammans med sambon flyttar in i huset där kvinnan bodde. Det är en fiktiv roman med historisk anknytning där Frida är huvudpersonen i nutid, berättar Camilla.

Andra romanen: Barnen i skogenCamillas andra roman Barnen i skogen, som hade bokrelease på Åtvidabergs Bibliotek den 3 juni, är en uppföljare till den första romanen men kan även läsas fristående. Frida finns med i periferin, men huvudpersonen i denna roman är Nora som jobbar på församlingsgården i Åtvidaberg och bor på landsbygden med sin man Adam.

    – Barnen i skogen handlar om Noras svärmor Sonja som till följd av demenssjukdom går tillbaka i barndom. När hon börjar tala om syskon som ingen tidigare har hört talas om tror Nora inledningsvis att det är figurer sprungna ur Sonjas förvirrade tillstånd, men har ändå en känsla av att det är något som inte stämmer. Det är inledningen på en rad efterforskningar där Nora bland annat tar hjälp av Frida.

Barnen i skogen finns att köpa på ICAs förbutik i Galleria Getingen, Hultmarks Åkeri, Södertegs Café i Åtvidaberg samt direkt via Camilla Smedberg.