Kärlekens trädgård – en blommande oas i skärgården!

Lilla Vik, ett tvåhundra år gammalt fiskarhemman i Gryts skärgård har sedan 1996 förändrats och utvecklats till en fantastik trädgård. För en växtälskare är detta en avkopplande oas.

1996 tog sig Jan Gillquist och Karola Messner an uppgiften att förvandla detta fiskarhemman till en prunkande trädgård. Stället hade växt igen totalt så det var en tuff uppgift. Idag, nästan 30 år senare, är det svårt för oss besökare att föreställa oss hur hårt arbete som ligger bakom denna skapelse.

I trädgården kan vi njuta av både växter och skulpturer. I en del av trädgården möts besökare av drygt 1.000 rosor av cirka 450 olika sorter. Det finns även ett stort antal magnolior och andra ovanliga träd. Vid vårt besök 10 juni var det fantastiskt att se delen med cirka 700 rhodondendron i alla möjliga olika färger. 2020 anlades en stor tulpanplanering med över 100 kilo tulpanlökar i form av två röda hjärtan.

Under rundvandringen möts vi av olika skulpturer i naturlig storlek, som skapats av Karola Messner. Här hittar vi även en stor mosaik, Paradisleken, och i skulpturkällaren finns konstverk urskurna ur en hel lindstam att beskåda. I ateljén visas ett urval av Karolas stora tavlar, bland annat tavlan “Världsteater”

I maj utsågs Karola Messner, och Kärlekens Trädgård, som årets besöksnäringsföretag 2023 av Turistföreningen Visit Valdemarsvik. Dels för att det är ett professionellt skött besöksmål av högsta nationella standard, dels att övriga besöksnäringen kan nyttja trädgården i paketeringen av egna produkter.

Text och foto: Thomas Ekh

Läs även artikeln i vårt format för mera tillgänglighet:
https://etidning.mediatrio.se/p/valdemarsviksbladet/2023-06-20/a/karlekens-tradgard-en-blommande-oas-i-skargarden/5427/1019757/40775383