Hårlagret 1 – Årets Unga Företagare 2022

Text och foto: Alfred EV

Namn: Vilma Johansson
Växte upp i: Ringarum
Bor nu: Ringarum

Jag möter Vilma i hennes renoverade salong som ligger i ett hus , byggt 1936, centralt i Ringarum. Jag blir bjuden på en riktigt god Kaffe Latte, vi sätter oss i ett par komfortabla fåtöljer och sen kör vi igång.

Vilma växte upp i utkanten av Ringarum i ett hus, hon gick i skolan i Ringarum och sedan på Vammarskolan i Valdemarsvik. På gymnasiet gick hon frisörlinjen i Norrköping och direkt efter började hon jobba som frisör på en salong i Norrköping under två och ett halvt år. Efter det blev det en kort sväng där hon hyrde in sig med sitt egna företag på en salong i Söderköping innan hon startade i lokalerna hon är i idag i Ringarum. Hon gjorde en chansning då det var mitt i en pandemi våren 2021 och ingen visste hur framtiden skulle bli. Men det har gått väldigt bra, kunderna kom och 2022 fick hon pris som årets unga företagare.

Huset och lokalen har en bra charm och trevligt läge så hon trivs bra där. Lokalen, som från allra första början inhyste butiken Boråslagret, var i behov av renovering och anpassning för att passa hennes verksamhet. Hon jobbar idag med klippningar, hårfärgningar, ögonbryn/fransar, skägg och säljer även hårprodukter som rör allt inom hårvård. Framtiden känns bra, hon trivs väldigt bra med att jobba själv men har ofta med sin lilla hund Harry som sällskap.

För att utveckla kommunen vi bor i anser Vilma att vi behöver samarbeta mellan företag, men även mellan orterna som ofta jobbar var för sig när det gäller evenemang och vi behöver bli samspelta som kommun. Saker att satsa på vore evenemang som drar folk, och hästnäring som idag är en stor del av det svenska samhället.

Av 2022 önskar Vilma sig att salongen rullar på och fortsatt ha nöjda kunder, att få klart sin gård för att kunna flytta in och att få bo med sina hästar på heltid som länge varit en dröm.

Framtid: Driva gården framåt med hästverksamhet och att få egna frisörföretaget att rulla på.

För att nå sina mål: Ha en vision och kämpa för det, i Vilmas fall att ha en egen salong. Ha engagerad familj och ett bra kontaktnät.

Att ha ett företag i ett litet samhälle: En del tror att det bara är lokala ortsbor som kommer när man har företaget på en liten ort, men många kunder kommer från samhällena i området och hon har stammisar från hela Östergötland. Att kunna parkera bilen utanför enkelt, ta med sin hund och små saker som är enklare i mindre orter för kunderna lockar.

Smultronställe i kommunen: Hemma hos Elsa, en mysig inredningsbutik belägen på landet i Ringarum.

Blir inspirerad av: Hennes hästar.

Kuriosa: Historien bakom företagsnamnet är att adressen är Åtvidabersgvägen 1 och att första butiken i lokalen hette Boråslagret, därav kommer lagret i namnet som en hyllning till husets och ortens historia.

Kontakt:
Telefon: 070-324 80 84
Hemsida: Hårlagret 1 på www.bokadirekt.se
Instagram: Harlagret1