Anna Ottosson – Är nu utbildad hovslagare

Text och foto: Alfred EV
Namn: Anna Ottosson
Växte upp i: Ringarum
Bor nu i: Valdemarsvik

Jag möter Anna en solig och varm försommardag några veckor innan midsommar. Vi slår oss ned på en solig altan i en villa på Grännäsområdet och rullar igång bandspelaren.

Anna är uppväxt i Ringarum, hon gick på Ringarums skola och sedan Vammarskolan i Valdemarsvik. Hon började rida när hon var tre år och sedan är det hästar som har gällt sedan dess. Hon har både tränat och tävlat med sina hästar och alltid brunnit för dessa djur och det har varit hennes enda hobby, men för att få in pengar inom ridsporten så behöver man tillhöra eliten. Då började hon kika på hovslagaryrket och fick gå med på praktik hos hennes hovslagare Hans Wincent. Det kändes bra så hon ville fortsätta utbilda sig och sökte utbildning i Flyinge i Skåne och efter att hon klarade antagningsprovet började hon och studerade där i tre år. Det var en bra utbildning som gav henne mycket nya erfarenheter.

Hon tog sin hovslagarexamen nu i maj 2021 och är i full gång med sitt företag, Anna’s Farriery & Horse Services. Hon startade företaget redan 2020 och skaffade då utrustning och firmalastbil. Idag erbjuder hon hovslageri, hon skor och verkar hästar och utgår från Valdemarsvik men åker även runt i närområdet. I framtiden hoppas hon kunna ta emot hästar på inridning, till-ridning och ha en egen smedja på en egen gård. Hon planerar även för att utbilda sig och ta körkortstillstånd för att få transportera hästar. Hon kikar även på att kunna jobba utomlands om det erbjudandet skulle dyka upp.

Själva starten av företaget har gått bra och hon har klarat det mesta själv. Hon tycker att kommunen skulle kunna satsa lite mer på ridsporten, till exempel att bygga ett ridhus som skulle kunna gå att använda året om för hästintresserade. Som det är nu måste man åka till grannkommunerna, samtidigt som hästintresset är stort och behovet skulle finnas för ett ridhus.

Av 2021 önskar sig Anna att företaget utvecklas i önskad takt och att hon märker att hennes utbildning och företag känns rätt och att hon är inne på rätt spår.

Framtid: Bygga upp företaget succesivt och att kunna slå internationellt.

För att nå sina mål: Vara driven för att kunna ha företag och brinna för det man gör och ha ett mål att komma någonstans och gärna ha erfarenhet inom branschen innan man startar upp något.

Att ha företag i ett litet samhälle: Det finns många hästar i kommunen, så kundunderlaget är bra men man får vara beredd på att åka iväg också dit kunderna (och hästarna) finns.

Smultronställe i kommunen: Valdemarsviken med båten en sommardag.

Blir inspirerad av: Drivna personer och folk som har ett mål, man vet att man har talang men behöver inte skryta om det.

Kontakt:
Telefonnummer: 0760-466 892
Hemsida: www.afhs.se
Facebook: Anna’s Farriery & Horse Services